Veri Yedekleme
Yedekleme ve Felaket Yönetimi Sistemi planlaması , verilerinizin kopyalarını depolama alanınızdaki dosyalardan ayrı fiziksel veya bulut konumlarında tutma uygulamasıdır. İyi ver depolama ve yedekleme uygulamaları, donanım arızası, doğal afet veya dosya bozulması nedeniyle verilerinizi ve araştırmalarınızı korumaya yardımcı olur.
Yedeklemeler, veri yönetimi stratejinizin önemli bir bileşenidir. Düzenli yedeklemeler; donanım arızası, yazılım veya ortam hataları, virüsler veya bilgisayar korsanlığı, elektrik kesintisi, hırsızlık ve hatta insan hataları nedeniyle hasar veya kayıp riskine karşı koruma sağlar. Sık sık yedekleme yapmak önerilmektedir.
Verilerin yedeklenmesi manuel veya otomatik olarak yapılabilir. Manuel yedekleme yapıyorsanız, verilerinizi ne sıklıkta yedeklemeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Verilerinizi ne sıklıkta yedeklemeniz gerektiğini belirledikten sonra, bunu düzenli olarak yapmak için bir program ayarlamanız gerekir. Verilerinizi yedeklemek, her seferinde her veri parçasının yedeklenmesini gerektirmez. Artımlı yedekleme yapabilir veya yalnızca son yedeklemeden bu yana değiştirilen veya eklenen dosyaları yedeklemeyi seçebilirsiniz. Artımlı yedeklemeler, tam yedeklemeden daha az zaman ve depolama gerektirir.
Verilerinizin nasıl ve nerede saklanacağını seçerken dikkat edilmesi gerekenler:
Veri Koruması: Verilerin bütünlüğünü, verilere erişimi ve verileri tutan sistemi korumalısınız.
Gizli veya Kısıtlı Veriler: Verileriniz hassasiyet derecesini bilmeniz ve buna göre gerekli önlemeleri almalısınız.
Erişim Kolaylığı: Verilere kolayca erişebilmek ne kadar önemlidir? Hemen erişilebilir olması gerekiyor mu?
Veri Hacmi: Ne kadar veri depolamanız gerekiyor? 5MB, 5TB, 5PB
Ağa Bağlı, Bulut veya Masaüstü: Hangi seçenek sizin ve verileriniz için en uygunudur? Kurumsal yönergeleri veya kısıtlamaları var mı? Bölümünüz veya kurumunuz depolama alanı sağlıyor mu? Gibi soruların yanıtına göre seçeneğinizi belirlemelisiniz.
Veri Yedekleme Seçenekleri
1-CD, DVD veya Blu-ray Disklere Yedekleme
2-Sabit Diski Klonlanması
3-Harici Sabit Sürücüye Yedekleme
4-Uzak Sabit Sürücüye Yedekleme
5-Çevrimiçi Depolama Hizmetine Yedekleme
6-Bulut Depolama Hizmetine Yedekleme